چرا نمیتوانیم برنامه ریزی داشته باشیم؟

در طول تاریخ و از میان تمام انسان هایی که بر روی این کره خاکی قدم گذاشته اند، شما هرگز نمیتوانید انسان موفقی را پیدا کنید که بدون برنامه ریزی به موفقیت رسیده باشد. برنامه‌ریزی را میتوان تفکر پیش از عمل دانست که نتیجه آن کاهش احتمال وقوع نتایج غیرمترقبه است.

از نوشتن یک لیست از کارها یا حتی زمانبندی ذهنی برای انجام کارهای مختلف بگیر تا چیدن برنامه‌های بلندمدت حر‌فه ای چند ساله همگی مدل هایی از برنامه ریزی هستند. یکی از مهم ترین و اساسی ترین جنبه های برنامه ریزی در دوران مطالعه و درس خواندن مطرح می شود؛ می دانیم که مطالعه فرایندی نیازمند به تمرکز، مدیریت زمان و ادامه دار است؛ حال اگر قرار باشد در مدتی مشخص برای حجم زیادی از مباحث زمان بگذارید و مطالعه کنید قطعا احتیاج به یادگیری چارچوب‌های مشخصی دارید.

دقت کنید که نکات مربوط به برنامه ریزی درسی بسیار زیاد است و قطعاً نمی‌توان در یک مقاله به طور کلی کامل بررسی کرد ولی اینجا پایه‌ها و مهمترین نکات قابل توجه در برنامه ریزی را بررسی می کنیم.

اول برنامه ات رو مرتب کن!

برنامه ریزی غلط مانند یک کتابخانه ی بهم ریخته است

فرض کنید شما داخل یک کتابخانه که هیچ طبقه‌بندی برای موضوعات مختلف ندارد به دنبال یک کتاب علمی میگردید؛ زمانی که نمیدانید هر قفسه مربوظ به چه نوع کتاب‌هایی است و کتابداری هم برای راهنمایی شم نیست، مجبورید تمام قفسه ها را برای پیدا کردن کتاب مدنظرتان بگردید.

خب این چه ربطی به برنامه ریزی داره؟

وقتی می‌گویید من نمی‌توانم این حجم از مباحث را در طول این مدت زمان بخوانم، دقیقا مثل این است دنبال کتاب در همان کتابخانه بگردید.

برنامه‌ریزی برای شما نقش همان کتابدار کتابخانه را انجام می‌دهد؛
وقتی شما هدف گذاری می کنید که در طول یک روز، یک هفته و یک ماه چطور برای مباحث مختلف وقت بگذارید و مطالعه کنید، خیلی راحت تر به همه کارهایتان می‌رسید و چون همه چیز پیش‌بینی شده است، نگرانی از بابت جاماندن و باقی ماندن مباحث و… نخواهید داشت.

یه برنامه‌ی غلط، همه چیو بهم میریزه!

حال در نظر بگیرید که شما در کتابخانه ای که کتابدار آن حاضر است، دنبال همان کتاب علمی میگردید، اگر اگر کتابدار به اشتباه به شما بگوید که آن کتاب در قفسه کتاب های شعر قرار گرفته، قطعاً هرگز نمی توانید آن کتاب را پیدا کنید!

برنامه ریزی اشتباه هم دقیقا به همین شکل عمل می‌کند و به جای اینکه مثل یک نقشه درست، مسیر را به شما نشان دهد، شما را گمراه می کند و نه تنها مسیر درست را نمی روید بلکه خیلی هم از این مسیر فاصله می‌گیرید…

مثل نوستراداموس پیش بینی کن!

نوستر آداموس و کنکور چه ارتباطی باهم دارند؟

اینکه در هر روز قرار است چه مباحثی را مطالعه کنیم و به چه میزانی برای هر کدام زمان بگذاریم یکی از حیاتی ترین ارکان برنامه ریزی است که باید پیش بینی شود.

بهتر است پیش از شروع هفته تمام کارهایی را که قرار است در طول یک هفته انجام دهید و همه مباحثی که باید مطالعه کنید را مشخص کنید؛
برای هر درس با توجه به کلاس مدرسه، سرعت پیش‌روی دبیر، تکالیف، امتحانات و میزان سرعت مطالعه در آن، زمان در نظر بگیرید؛
سپس در گام بعد همه مباحث پیش بینی شده را بین روزهای هفته پخش کنید به طوری که بدانید در هر روز قرار است چه مباحثی را تا کجا بخوانید.

انعطاف پذیر باش!

چگونه یک برنامه ی انعطاف پذیر بنویسیم؟

قرار نیست برای کل ساعاتی که در طول روز آزاد هستید برنامه بچینید!

مثلا اگر یک روز کلاس مدرسه دارید و در شبانه روز هم به طور متوسط ۸ ساعت میخوابید، نباید برای ۱۰ ساعت باقیمانده روز، مباحث مطالعه را مشخص کنید.
حتماً برای خودتان زمان هایی را برای استراحت در نظر بگیرید و همیشه هم حدود ۲۰ درصد زمانتان را خالی بگذارید.

حالا چرا ۲۰ درصد؟

اگر به هر دلیلی نرسیدید مبحثی را در زمان پیش‌بینی شده مطالعه کنید، در این ۲۰ درصد می‌توانید آن را جبران کنید.

همیشه در نظر داشته باشید که اتفاقاتی غیرقابل انتظار می توانند برنامه شما را به هم بریزد و منعطف بودن برنامه می‌تواند از این نظر به شما کمک زیادی بکند.

برای اتفاقات غیر منتظره آماده باش!

در پاراگراف قبل که مربوط به انعطاف برنامه میشد گفتیم که همیشه اتفاقات غیرقابل انتظار میتوانند برنامه شما را به هم بریزد…

خب قطعا همگی حداقل یک بار با این مشکل روبه‌روشده ایم که اتفاقی که برایش برنامه نریخته بودیم افتاده و همه چیز را به هم ریخته، اعصابمان خورد شده و حتی حرصمان گرفته است به طوری که خیلی ها به این دلیل کلا برنامه ریزی را کنار میگذارند.

برنامه ریزی صحیح که در آن ساعاتی خالی برای جبران عقب ماندگی‌ها در نظر گرفته شده باشد میتواند به مدیریت این بحران‌ها کمک کند.

در واقع شاید نتوان هرگز این اتفاقات را پیش بینی کرد ولی میتوان کنترل اثربخشی روی آن‌ها داشت.

بیخیالِ کمال گرایی شو!

بذار ساعت رند شه شروغ میکنم؛ بذار مدادم تراش باشه؛ اگه میز مطالعه ام فلان شکلی میشد خیلی خوب درس میخوندم و ….

کمال گرایی در برنامه ریزی، یکی از اصلی ترین دلایل نرسیدن به برنامه است

همین کمال گرایی در نهایت باعث ناامیدی شما میشه و از برنامه ریزی نا امید میشید!

بهتر است همیشه زمان بیشتری از مقدر موردنیاز برای مطالعه هر مبحث در نظر بگیرید تا اگر نتوانستید در زمان پیش بینی شده اولیه آن مبحث را مطالعه کنید فرصت برای جبران باشد و از برنامه جا نمانید.

مطالعه ات رو بخش بندی کن!

تعیین واحد یا قسمت‌های مشخص مطالعاتی، بسیار به منظم شدن مطالعه و چارچوب بندی آن کمک می‌کند.
بازه‌های زمانی حدودا ۶۰ تا ۹۰ دقیقه‌ای برای خودتان در نظر داشته باشید.
حتما به بازه ها پایبند باشید و در این زمان ها فقط مطالعه کنید؛ حتی اگر می توانستید بیشتر از اون تایمی که مشخص کردین، درس بخونین، اینکارو نکنین!

به نظر شما چرا؟

با در نظر گرفتن این واحدها شما به مغزتان عادت میدهید و با مدیریت صحیح توانتان در طول هر واحد مطالعاتی میتوانید بازدهی مطالعه خود را حفظ کنید.
پس اجازه ندید طول واحدهای شما کمتر یا بیشتر از زمان گفته شده باشد، پس از مدتی ناخودآگاه عادت میکنید طبق این بازه های زمانی به مطالعه ادامه دهید.

همچنین استراحت های ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ای بین زمان‌های مطالعاتی قرار داده و اجازه ندهید مدت استراحت شما بیش از اندازه گفته شده باشد چرا که برگشت به مطالعه و تمرکز مجدد برای آن سخت می‌شود.

مث شرلوک برنامه‌تو آنالیز کن!

یبار بیا باهم مرور کنیم که چی از جون یه برنامه ی خوب میخوایم؟

برنامه ریزی فقط برای این نیست که شما بدانید در طول یک روز و یک هفته چه باید بخوانید، بلکه یکی از جنبه های اثرگذار برنامه‌ریزی علاوه بر منظم پیش رفتن مطالعه، منظم شدن سبک زندگی است که این اتفاق با تحلیل برنامه حاصل میشود.

بعد از اینکه هفته به هفته و حتی به صورت روزانه، با موشکافی و ریزبینی نسبت به برنامه ریزی تان می توانید نکاتی را که به شما کمک می‌کند در ادامه شناخت بهتری از وضعیت مطالعه تان داشته باشید، پیدا کنید و سعی کنید منطبق تر و اصولی تر با شرایط را با توجه به عملکرد تان در نظر بگیرید.

همچنین وقتی هر هفته برنامه پیش‌بینی شده خود را با آنچه اجرا کرده‌اید باهم، و عملکرد هر هفته را با هم مقایسه می کنید، کم کم اشکالات و نقاط ضعف برنامه خود را پیدا خواهید کرد و هر هفته هدف گذاری کرده و برای حل این جزئیات اقدام می کنید.

مدیریت انرژی داشته باش!

در هر کاری برای اینکه بتوانیم بهترین کیفیت و بازدهی را داشته باشیم باید بدانیم که چگونه انرژی خود را تقسیم کنیم تا خسته نشویم و با حفظ همان کیفیت اولیه بتوانیم بهترین عملکرد را از خودمان داشته باشیم.

مطالعه هم دقیقاً این چنین است، ما باید بدانیم در برنامه‌ریزی کی و به چه میزانی برای چه درسی وقت بگذاریم، چگونه خود را برای امتحانات آماده کنیم، مرور داشته باشیم و موارد دیگری که همگی در کنار هم کمک می کنند تا با بالاترین توان بتوانیم بهترین مطالعه خود را داشته باشیم.

پس مدیریت انرژی را در برنامه‌ریزی بسیار جدی بگیرید و حواستان باشد برنامه صحیح برنامه ای است که در آن کیفیت مطالعه فدای کمیت آن نمی شود.

و در نهایت کاری که باید و باید انجامش بدید خیلی ساده است!

به برنامه متعهد باش!

هر چقدر که تمام نکات لازم برای برنامه‌ریزی را در نظر بگیرید، حتی بهترین برنامه ممکن را برای خودتان بریزید تا زمانی که پایبند به اجرای برنامه نباشید هیچ نتیجه ای نخواهید گرفت.

از من به شما نصیحت!

قطعا اجرای برنامه و پیش رفتن طبق آن بسیار سخت تر از برنامه ریزی است. باید این را بدانید که قرار نیست بلافاصله بعد از چیدن برنامه موفق به اجرای صددرصد آن شوید؛
بلکه جلو رفتن با برنامه یک مهارت است که باید آن را کسب کنید و احتیاج به زمان دارد.

پس با اطمینان به خودتان تلاش کنید بهترین برنامه ممکن را بریزید و در اجرای آن متعهد باشید و اگر آن طور که می خواستید پیش نرفت، دوباره بنویسید و ناامید نشوید؛ به خودتان زمان بدهید تا پیشرفت تان را ببینید.

مرجع آموزشی کاریزما

۲ پاسخ به “چرا برنامه ریزی هامون با شکست مواجه میشه!؟”

  1. Avatar نازنین ثروتی گفت:

    همیشه این کمال گرایی اذیتم میکنه تو برنامه ریزی هام و انرژیم رو کامل خالی میکنه. هیچوقتم بهش نمیرسم، چقد خوب اشاره کرده بودید به این نکته ها واقعا ممنون

  2. ناشناس گفت:

    طبق معمووللل👏👏👏👏
    بی نظیرین

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + چهار =

>

مبین آریانی

  • 0 ثانیه
  • 0 دقیقه