مدرسه در ایران از زمان قاجار به صورت نوین شکل گرفت و تا قبل از آن آموزش در سدههای ۱۲ و ۱۳ ه.ق در مکتبخانه ها و مدارس دینی ایران در حدی بود که افراد خواندن و نوشتن و حداکثر احکام دینی را بیاموزند.
اما بیشتر آنها فقط علومی را فرامیگرفتند که مربوط به مسایل دینی و مذهبی، ادبیات، حساب و هندسه، فلسفه، نجوم و دیگر علوم در سطح معینی بود و با علوم جدید آشنایی زیادی پیدا نمیکردند.
این مسئله موجب میشد به نیازهای روز جامعه مانند صنعت، کشاورزی، پزشکی و علوم نظامی توجه چندانی نشود.
حالآنکه در اروپا، وقوع رنسانس و انقلاب صنعتی در سدههای ۱۸ و ۱۹ میلادی و پیشرفت روزافزون اروپائیها در علوم جدید موجب شد تا آنان به برتری چشمگیری در صنایع جدید و احداث کارخانهها و ادوات جنگی دست یابند.
از اولین مدارس تاریخ ایران میتوان به این موارد اشاره کرد: دارالفنون، دبستان ارفع الدوله، مدرسه رشدیه، مدرسه شوکتیه، مدرسه سعادت بوشهر، مدرسه نوین در شهرکرد، مدرسه البرز و …
امروزه اگر نگاهی به مدارس مختلف در نقاط پیرامونی زندگیمان کنیم، میتوانیم شاهد تابلوهای متنوع این مدارس در نقاط مختلف شهرها و بعضاً روستاها باشیم و به راحتی و با احصای آنها، وجود ۱۸ نوع مدرسه را در نظام تعلیم و تربیت کشورمان شاهد باشیم
این مدارس شامل«مدارس دولتی»،«غیر دولتی»،«تیزهوشان»،«نمونه دولتی»،«هیأت امنایی»،«تربیت بدنی»،«معارف اسلامی»،«ایثارگران»، «دانشآموزان استثنایی»،«بزرگسالان»،«مدارس وابسته به نهادهای مختلف»،«مدارس سماء وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی»،«مدارس شبانه روزی»،«از راه دور»،«ماندگار»،«مدارس هوشمند» و «شبانه» است.
تحصیل دانشآموزان در مدارس دولتی رایگان است و دانشآموزان در صورت داشتن شرط سنی و محدوده محل سکونت، میتوانند در این مدارس تحصیل کنند.
مدارس غیر دولتی، مدارسی است که از طریق مشارکت مردم، مطابق اهداف، ضوابط، برنامهها و دستورالعملهای عمومی وزارت آموزش و پرورش تحت نظارت آن وزارتخانه تأسیس و اداره میشود.
این مدارس زیر نظر سازمان مدارس غیردولتی و مشارکتهای مردمی فعالیت میکنند و شهریه مدارس بر اساس ضوابط و قوانین از خانوادهها اخذ میشود.
«نمونه دولتی» به مدارسی اطلاق میشود که دانشآموزان خود را از طریق آزمونی پذیرش میکنند و در سراسر ایران نمایندگی دارد و این مراکز به مراتب جمعیّت و سطح علمی، تعداد متفاوتی از دانشآموزان را پذیرش میکند.
مدارس شاهد در سال ۱۳۶۵ با دستور امام خمینی(ره) به رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران ایجاد شد.
اولویت اول ثبتنام در مدارس شاهد، فرزندان شهدا هستند البته اولویتهای دیگر ثبتنام در این مدارس شامل فرزندان آزادگان، جانبازان بالای ۷۰ درصد و به ترتیب جانبازان با درصدهای پایینتر، فرزندان رزمندگان، نوادگان شهدا و بستگان درجه یک و ۲ شهداست.
ورود به مدارس استعدادهای درخشان یا تیزهوشان که در دو مقطع متوسطه اول و دوم فعالیت میکنند، براساس آزمون است که هر سال توسط سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان برگزار میشود؛ در حقیقت دانشآموزان تیزهوش در این مدارس تحصیل میکنند.
مدارس شبانهروزی، مدارسی هستند که در مرکز استانها و روستاها برای دانشآموزان محروم ایجاد شدهاند؛ در واقع مراکز شبانهروزی که خوابگاه نیز در کنار آن تعبیه شده است، برای دانشآموزان روستایی و عشایری است که امکان رفت و آمد روزانه از محل زندگیشان در روستا به مرکز استان را ندارند.
هدف از ایجاد مدارس هیأت امنایی، مشارکت علمی، فکری، عاطفی، فرهنگی و اقتصادی اولیاء در اداره مدرسه است.
راه اندازی دبیرستانهای علوم و معارف اسلامی برای اولین بار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی حسب نیازهایی که در جامعه اسلامی احساس میشد، از سوی مدرسه عالی شهید مطهری(ره) طراحی و راه اندازی شد.
مدرسه قرآنی به مدرسهای اطلاق میشود که در آن دانشآموزان مستعد و علاقهمند، علاوه بر برنامه رسمی و ساعات مقرر در جداول درسی دورهها و رشتههای مختلف تحصیلی، حداکثر ۶ ساعت آموزشی در هفته (حداقل ۲ ساعت در ابتدایی و ۳ ساعت در راهنمایی و متوسطه)، معارف، شایستگیها و مهارتهای تکمیلی قرآنی را فرا میگیرند؛ به فارغالتحصیلان این دسته از مدارس گواهینامه قرآنی اعطا خواهد شد.
این مدارس به همسران، فرزندان، اعضای خانوادههای شهدا، جانبازان، آزادگان و بسیجیان فعال اختصاص دارد و در رشتههای مختلف دوره دبیرستان فعالیت میکنند و معمولاً در شیفت عصر فعال هستند.
در سال ۱۳۸۱ تعداد ۴ باب مدرسه دولتی تحت عنوان «دبیرستان فرهنگ» به منظور بهبود شرایط اجرای رشته ادبیات و علوم انسانی در شهر تهران بهصورت آزمایشی تاسیس شد، پس از گذشت سه سال از فعالیت این مدارس در سال ۱۳۸۳ همزمان با دولت هشتم شورای عالی آموزش و پرورش با ارزیابی و تأیید کار آمدی آموزشی، پژوهشی و پرورشی آنها در مقایسه با سایر مدارس مجری رشته ادبیات و علوم انسانی، آیین نامه تأسیس دبیرستان فرهنگ را تصویب و به سراسر کشور ابلاغ کرد.
در مدارس استثنایی، ۷ گروه شامل دانشآموزان کمتوان ذهنی٬ دانشآموزان آسیب دیده شنوایی٬ دانشآموزان آسیب دیده بینایی٬ دانشآموزان دارای مشکلات ویژه یادگیری٬ دانشآموزان دارای مشکلات رفتاری و هیجانی٬ دانشآموزان معلول جسمی ـ حرکتی و دانش آموزان چند معلولیتی٬ خدمات دریافت میکنند.
مدرسهای است که باید بیش از ۵۰ سال قدمت داشته باشد و دارای اعتبار و پیشینه درخشان علمی، فرهنگی و تاریخی درسطح ملی و بینالمللی باشد.
در این مدارس دانشآموزانی که بنا به دلایلی ترک تحصیل کردهاند و یا دانشآموزانی که از نظر سنی شرایط ثبت نام در مدارس روزانه را ندارند، تحصیل میکنند.
این مدارس، نوعی از مدارس غیر دولتی هستند که با حمایت مادی و معنوی دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت میکنند.
مدارس ورزش، مدارس دولتی و خاص رشته تربیت بدنی هستند که دانش آموزان دارای استعدادهای برتر ورزشی را به خود جلب کرده و به پرورش آنها مبادرت میکنند.
مدارسی هستند که توسط ارگانها و سازمانهای دولتی و غیردولتی و نیز افراد خاص با هدف توسعه فعالیتهای آموزشی در قالب برنامهها و امکانات خاص ایجاد شده و مقررات خاصی در آن اعمال میشود البته برنامه آموزشی آنها تحت نظر آموزش و پرورش است.
تمام حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به آکادمی کاریزما می باشد.
طراحی شده توسط آژانس دیجیتال مارکتینگ HDM